Op 22 december 2012 heeft de tweede Kamer de Derde Rijbewijsrichtlijn aangenomen. Dit betekent dat vanaf 19 januari 2013 nieuwe regels voor het rijbewijs gelden. Hierop zijn inmiddels enkele aanpassingen:

 vanaf je 20ste kun je rechtstreeks je rijbewijs A2 voor de middelzware motor kunt halen. Je hoeft dan niet meer eerst je rijbewijs A1 voor de lichte motor te hebben.

Hieronder hebben we op een rij gezet welke leeftijden voor de motorexamens gelden vanaf 31 december 2013. Voor een volledig overzicht van de regels voor het motorrijbewijs zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs. Met vragen over je opleiding kun je contact opnemen met je rijschool.

 

Leeftijd Categorie Theorie Voertuigbeheersing Verkeersdeelneming
18 jaar A1 rechtstreeks Theorie-examen AVB- A1 A1
20 jaar A2 rechtstreeks Theorie-examen AVB-A2 A2
20 jaar A2 via A1 (minimaal 2 jaar in bezit) —– —— A2
22 jaar A2 rechtstreeks Theorie-examen AVB-A2 A2
22 jaar A via A2 (minimaal 2 jaar in bezit) ——- ——– A
24 jaar A rechtstreeks Theorie-examen AVB-A A

 

* Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Het resultaat blijft 1 jaar en 6 maanden geldig

** Voor elke motorcategorie is een nieuwe Eigen verklaring vereist om te bekijken of je hiervoor gezond genoeg bent.

Wat mag ik rijden met de volgende rijbewijzen:

A1 = lichte motor (maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg)

A2 = middelzware motor (maximaal 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg)

A = zware motor (onbeperkt vermogen)

Rijbewijscategorieën A
Het A-rijbewijs voor motoren wordt vanaf 19 januari 2013 opgedeeld in drie categorieën afhankelijk van de zwaarte van de motor, te weten A1, A2 en A.

 A1:       Categorie A1 kan behaald worden vanaf 18 jaar. Men kan met 17 jaar starten met de rijlessen.  Bovendien mag men vanaf 17 jaar de theorie behalen. Leerlingen tussen de 18 en 20 jaar moeten altijd beginnen met examen A1. Wanneer de bestuurder ten minste 2 jaar in het bezit is van rijbewijs A1, kan categorie A2 behaald worden vanaf 20 jaar.

 A2:      Categorie A2 is een tussencategorie tussen de lichte motor en de zware motor. Aspirant-motorrijders kunnen vanaf 31 december 2013 rechtstreeks instromen in categorie A2 voor de middelzware motor. Om het rijbewijs te halen, moeten ze een theorie-examen en een tweedelig praktijkexamen doen. Indien de bestuurder in het bezit is van categorie A1 hoeft alleen een examen verkeersdeelneming te worden afgelegd.

A:        Voor categorie A geldt dat deze behaald kan worden vanaf 22 jaar, wanneer de bestuurder 2 jaar of langer in het bezit is van rijbewijs A2. Minimaal 2 jaar na het verkrijgen van A2-hoeft de leerling alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Vanaf 24 jaar kan hij ook rechtstreeks het rijbewijs A halen via een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Dus: ben je 19 jaar oud, dien je eerst categorie A1 te behalen. Dan mag je voor A2 opgaan op 21-jarige leeftijd. Je moet immers 2 jaar in het bezit zijn van A1  om voor je 22ste A2 te kunnen behalen.

Als een leerling begint met rijlessen, moet hij het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als hij het theorie-examen voor de motor heeft gehaald, kan hij vanaf 18 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

× Hoe kan ik je helpen?