Er is een grote behoefte aan gekwalificeerde chauffeurs in Nederland. Het nationale en internationale verkeer wordt steeds drukker en complexer en stelt derhalve hoge eisen aan de vakbekwaamheid van vrachtautochauffeurs. Verkeersschool Wischmann staat garant voor een gedegen opleiding.

Je hebt een rijbewijs C/groot rijbewijs nodig als je een motorvoertuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Wil je het vrachtwagen rijbewijs halen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

In het kort ziet de procedure om het vrachtautorijbewijs te behalen er als volgt uit.

 

De theorie

Theorie: Om het praktijkexamen te kunnen afleggen, dien je module 1 te behalen.

Kandidaten die het rijbewijs C1 of C beroepsmatig willen gebruiken, moeten eerst module 1 behalen. Daarna kunnen zij in willekeurige volgorde module 2 (VM2-C), module 3 (VM3-C en het praktijkexamen doen.

 

De praktijk

Voor de rijlessen dien je in bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs, categorie B.

Wil je een vrachtwagen rijbewijs halen dan is de minimumleeftijd eis 18 jaar. Deze minimumleeftijd van 18 jaar geldt alleen als het vrachtwagenrijbewijs wordt gehaald in combinatie met Code 95. Zonder Code 95 is de minimumleeftijd voor het C-rijbewijs 21 jaar. De geldigheidsduur van het vrachtautorijbewijs is 5  jaar.

 

Gezondheidsverklaring.

Voordat je gaat aanvragen voor het examen dien je door een Arbo-arts gekeurd te worden. Deze vult dan de gezondheidsverklaring in en verstuurt deze naar het CBR. Naar aanleiding van deze gezondheidsverklaring kunt u de geschiktheidsverklaring ontvangen.

 

Het praktijkexamen voor de vrachtauto

Dit examen vindt plaats bij de CCV en start vanaf de rijschool of vanuit Nieuwstad. Zowel het theorie- als het praktijkexamen kun je na de intest of aan het begin van de opleiding op ons kantoor komen inplannen.

Voorafgaand aan het reserveren van het praktijkexamen dien je het  theorie- examen behaald te hebben alsmede de geschiktheidsverklaring in orde te hebben. Je dient een geldig Nederlands rijbewijs te overleggen. Daarna stelt de examinator een aantal vragen over de papieren die bij het voertuig aanwezig moeten zijn evenals een aantal technische vragen over het voertuig. Het examen duurt ca 90 minuten.

 

Vakbekwaamheid Vrachtauto

Indien je beroepsmatig vrachtauto gaat rijden, dien je de vakbekwaamheid (code 95) te behalen. Hiervoor dien je twee extra theorie- examens af te leggen en 2 extra praktijktoetsen.

  • Het theorie- examen VM2-C is een schriftelijk examen over het onderwerp administratie;
  • Het theorie- examen VM3-C is een schriftelijk examen en bestaat uit  de onderwerpen Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf. Wetgeving – documenten. Veiligheid en gezondheid.…..
  • De praktische toets bestaat o.a. uit het laden en vastzetten van diverse soorten lading, gebruik van palletwagens en de laadklep etc.
  • De toets besloten terrein bestaat uit het uitvoeren van verschillende bijzondere verrichtingen met de vrachtauto op ons oefenterrein.

Vrachtauto met aanhangwagen.

Voor de rijlessen met de vrachtauto en aanhangwagen dien je in bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs, categorie C. Voordat je gaat aanvragen voor het examen dien je door een Arbo-arts gekeurd te worden. Deze vult dan de gezondheidsverklaring in en verstuurt deze naar het CBR. Naar aanleiding van deze gezondheidsverklaring kun je de geschiktheidsverklaring ontvangen.

Het Praktijkexamen voor de vrachtauto met aanhangwagen

Voorafgaand aan het examen zal de examinator vragen of je alle papieren bij je hebt. Dit wil zeggen; de geschiktheidsverklaring voor de categorie CE en een geldig Nederlands rijbewijs. Daarna stelt de examinator een aantal vragen over de papieren die bij het voertuig aanwezig moeten zijn evenals een aantal vragen over de lading en de aanhangwagen. Het examen duurt ca 90 minuten.

Schrijf je direct in!

Meld u eenvoudig aan voor een rijles naar keuze en schrijf u eenvoudig in!
× Hoe kan ik je helpen?